Podczas naszych wiosennych spacerów, znalazłyśmy na nadwarciańskich łąkach, kwitnące polne stokrotki.
Można wpiąć je włosy…
…albo schrupać.
Są jak najbardziej jadalne. Zawierają witaminę C i działają przeciwzapalnie.
Można sporządzić z nich syrop, który dodaje się do herbaty, w chorobach dróg oddechowych.
Znacznie przyjemnej jest jednak posypać małymi stokrotkami zupę lub – tak jak my – wiosenną sałatkę.
Kwiatki zdecydowanie dodają im lekkości.
Komentarze
Ha! Może się skusimy! Czy wszystkie kwiatuszki z sałatki zostały zjedzone? Brawo za pomysł! 🙂 Pozdrawiamy wiosennie! Mama Magda z Lusią i Arturkiem.
http://blogdzieci.wordpress.com/
Zjedliśmy wszystkie kwiatki wraz z całą sałatką.
Teraz mamy już apetyt na ogrodowe fiołki:)
[…] Pamiętacie naszą wiosenną sałatkę ze stokrotkami? […]